Article

Ouder worden door de zon?!

๐…๐จ๐ญ๐จ๐ฏ๐ž๐ซ๐จ๐ฎ๐๐ž๐ซ๐ข๐ง๐  (photoaging) is de ๐’—๐’“๐’๐’†๐’ˆ๐’•๐’Š๐’‹๐’…๐’Š๐’ˆ๐’† veroudering van de huid veroorzaakt door herhaalde blootstelling aan ๐‘ผ๐‘ฝ-๐’”๐’•๐’“๐’‚๐’๐’Š๐’๐’ˆ van de zon. De medische term is degeneratio cutis praesenilis actinica. Nou, wat een mondvol! Zullen we het voor nu maar op fotoveroudering houden?

โ˜€๏ธ De ๐ณ๐จ๐ง is ook goed voor ons. Het zorgt voor de aanmaak van vitamine D en heeft een positief effect op ons psychisch welbevinden. Echter, onderzoek toont keer op keer aan dat UV-straling tot diep in de huid doordringt en op deze manier een verhoogde kans geeft op huidkanker en vroegtijdige huidveroudering.
ย 
โณ๏ธ Hoe ๐ฆ๐ž๐ž๐ซ, hoe ๐ฅ๐š๐ง๐ ๐ž๐ซ en hoe ๐ฏ๐š๐ค๐ž๐ซ je blootgesteld bent aan UV-straling van de zon, hoe hoger de kans op deze aandoeningen.
ย 
๐Ÿค” Hoe ontstaat deze vroegtijdige huidveroudering dan?
Onze huid heeft ๐œ๐จ๐ฅ๐ฅ๐š๐ ๐ž๐ž๐ง๐ฏ๐ž๐ณ๐ž๐ฅ๐ฌ en ๐ž๐ฅ๐š๐ฌ๐ญ๐ข๐ง๐ž๐ฏ๐ž๐ณ๐ž๐ฅ๐ฌ die zorgen voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Door herhaalde blootstelling aan UV-straling van de zon raken deze ๐’ƒ๐’†๐’”๐’„๐’‰๐’‚๐’…๐’Š๐’ˆ๐’… en hierdoor ontstaan rimpels, plooien en een verslapte, hangende huid.
ย 
โœจ๏ธ Hoe kunnen we photoaging (en dus vroegtijdige rimpels en plooien) tegengaan?
โœ…๏ธ ๐™๐จ๐ง๐ง๐ž๐›๐ซ๐š๐ง๐๐œ๐ซรจ๐ฆ๐ž voorkomt dat schadelijke UV-straling diep in de huid doordringt en beschermt de huid. Gebruik een zonnebrandcrรจme met tenminste SPF 30.
โœ…๏ธ Niet ๐ญ๐ž ๐ฅ๐š๐ง๐  in de zon blijven. Vermijdt vooral de zon tussen 12:00 u en 15:00 u.
โœ…๏ธ Draag ๐›๐ž๐ฌ๐œ๐ก๐ž๐ซ๐ฆ๐ž๐ง๐๐ž kleding en/of hoeden.
โœ…๏ธ Draag een ๐ณ๐จ๐ง๐ง๐ž๐›๐ซ๐ข๐ฅ met een goed UV-filter om ook de ogen te beschermen.
ย 
Keep following our posts to Stay Ahead, Stay Healthy ๐ŸŒฑ

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Share